Екзотика

Азербайджан - Земята на вечния огън


Маршрут:
София - Баку: Абшерон - Лагич - Габала - Шаки - Баку - СофияПродължителност: 8 дни / 7 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати:


от 2249 лв.
Програма:
Азербайджан е известна като земята на вечния огън заради природните огньове, които са се превърнали в неин символ, а местоположението ѝ на кръстопътя между Изтока и Запада определя нейната бурна, но богата история. Това определя и странната смесица на култури, които съжителстват в изумителна хармония. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. В последните десетилeтия столицата Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай и Доха – най-развитите градове в съвремието. Най-забележителни са природните пейзажи на държавата в Южен Кавказ и гостоприемството ѝ така характерно за Ориента. Като част от Пътя на коприната в Азербайджан се намират следи от културите на много народи, архитектурата – кервансараите и, разбира се, калните вулкани, газовите находища и легендарните огнени храмове, традициите в килимарството, винопроизводството... Все неща, които привличат туристи от цял свят. Сега, когато има директни полети на Азербайджанските авиолинии, Баку е още по-близо и по-достъпно за любознателните пътешественици, интересуващи се от история, традиции и неповторими преживявания. Така че нека стегнем багажа си и да се качим на самолета – след малко повече от три часа ще сме в Земята на вечния огън!
Резервирайте до 15 май и вземете 50лв. отстъпка!

27.08.2019-вт. 1 ден София → Баку (вечеря)
В 11:55 полет от София, кацане в Баку в 16:05. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

28.08.2019-ср. 2 ден Баку – Стария град и Земята на вечния огън (закуска, вечеря)
След закуска започва нашата туристическа програма в столицата на Азербайджан. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Това е най-големия град в страната с население над 2 млн. жители. Тук се сливат двата континента – Европа и Азия и културата на Изтока и Запада, което обуславя необичайното разнообразние на исторически паметници. По време на обиколката ще разгледаме стария Баку (обект на ЮНЕСКО) – „Ичери Шехер“ (вътрешен град), в който се намира цял комплекс от уникални древни съоръжения. Девичата (момина) кула от 12 век – една от най-големите забележителности на страната, чиито основи са дело на майстори от персийската империя (III – VII в.) - част от свещено зороастрийско място, най-вероятно храм. Има две легенди за името на кулата. Едната гласи, че девойка отказва да се омъжи на сила и се хвърля от върха ѝ, а другата, че името идва от факта, че кулата никога не е била превземана от врагове. След това ще видим Кервансарая от 14-15 век и музейния дворцов комплекс Ширваншах от 15 век (обект на ЮНЕСКО), разположен на един от хълмовете на Ичери Шехер. Ширван шах е титла в средновековния ислямски свят на персианилизара династия от арабски произход, а самия комплекс се състои от няколко елемента: жилищна част, диванкане, мавзолей, джамия, хамам и мавзолей на Сеид Яхя Бакуви. Няма да пропуснем да посетим и джамията Джума (петъчна джамия) от XII век, пострена върху по-стар храм на поклоници на огъня. Сегашната сграда е финално завършена през 1899 г.
След обяд се отправяме към Янардаг и Атешгах. Огнената планина Янардаг се намира в близост до село Мамедли. Там от недрата на земята изригва горяща газ, чиито отблясък огрява склона на полуострова. От 5-ти век насам Янардаг се споменава в древни исторически книги като място, където огънят никога не е загасвал. Продължаваме към село Сурахани, известно с Храма на огъня Атешгах, построен на мястото на древно светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Завръщане в Баку. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

29.08.2019-чт. 3 ден Баку – Гобустан (закуска, вечеря)
Закуска. Отправяме към полустров Абшерон. Най-напред ще посетим Гобустанския държавен историческо-художествен резерват. Гобустан (обект на ЮНЕСКО) е един от първите центрове на човешката цивилизация и е известен със своите пектроглифи – скални рисунки и причудливи пейзажи, формирани от кални вулкани и газови камъни. Намира се на място, което е било обитавано от каменната епоха и съдъръжа свиделства за заселниците като скални изображения, надгробни паметници, сечива и др. Самите кални вулкани представляват малки могили, пръснати на стотина метра една от друга, а кратерите им са широки от два – три до десетина метра. В тях непрестанно клокочи лепкава сива субстанция, която образува мехури, които се пукат периодично на височина до половин – един метър. Съставът ѝ е богат на 30 микроелемента, минерали и органични вещества, изключително полезна за ставни и кожни болести.
След обяд се завръщаме към новия Баку, чиято архитектура представлява еклектика на различни стилове от 19-20 век: ул. Низами, площада на фонтаните, паметника на Низами Гянджеви, улица Расул Заде. Ще се отправим към Крайморския парк, за да посетим Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането. А след това отиваме в културния център Гейдар Алиев – една от най-удивителните сгради на 21 век и емблема на ново Баку. Центърът е едновременно конгресна зала, музей, културен и изложбен център. Самата ѝ архитектура е уникална с флуидните си форми и, въпреки че е на над 10 етажа и площ над 57 000 кв.м., отвън няма да ви направи впечатление с размерите си. Хубаво е да я разгледате от всички страни – тя е напълно различна, откъдето и да я погледнете и е разположена сред холяма градина на върха на хълм. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

30.08.2019-пт. 4 ден Баку – Лагич – Габала (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за Габала – град, с история на повече от 2500 години, много исторически и културни паметници, наричана "азербайджанска Швейцария". Интересно е, че Габала е била столица на Кавказка Албания от 4 в.пр.н.е. и се намира точно по средата на древния път на коприната. На път за Габала ще минем през региона Исмайли и ще спрем във високопланинското селище Лагич, което само по себе си представлява оригинален паметник на древното архитектурно изкуство и градостроителство. Това средновековно градче с калдаръмени улици, площади и къщи, изградени изцяло от камък има прекрасно изградена отводнителна система отпреди 1000 – 1500 години и е най-известното селище в Кавказ също и с автентичните традиционни занаяти, свързани с обработването на мед, кожа, щамповане, грънчарство, дърворезба и килимарство, а най-известни още от древността са красиво гравираните хладните оръжия и изделия от мед за бита, които десетките наследствени ковачи изработват. Пристигане в Габала. Настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

31.08.2019-сб. 5 ден Габала и Седемте красавици (закуска, вечеря)
Закуска. Обзорна екскурзия на Габала. Недалеч от Габала се намира уникалния архитектурен паметник - удинския храм в село Нидж, който ще посетим. Удините се считат за потомци на древните албанци и представляват особена етническа група (останали са над 10 000 човека), която е успяла да съхрани и до днес своя език и културни традиции. Освен в Азербайджан, част от тази общност населява Грузия и Русия (главно ростовска област). Храмът е наскоро реставриран и е отворен за посещения. След кратка почивка за обяд, ще посетим водопада „Седемте красавици”, разположен около селцето Вандам, недалеч от Габала. Името на водопада идва от това, че трябва да се минат седем каскади. На туристите се разрешава да се изкачат до 5-та каскада (не се препоръчва на хипертоници и лица със сърдечни проблеми). В най-високата част на водопада има чаена къща, където бихте могли да опитате чай, направен с вода от „Седемте красавици“ и да вкусите традиционно сладко. Разходка с кабинков лифт до връх Туфандаг (1660 м.) – най-модерният ски курорт не само в Азербайджан, но и във всички страни от бившия Съветски Съюз. Открит е през 2014 година. Завръщане в хотела в късния следобяд. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

01.09.2019-нд. 6 ден Габала – Шаки (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Шаки – един от най-старите градове в Кавказ. На това място има следи от древни поселища на повече от 2700 години, а първоначалното селище датира от бронзовата епоха. По-късните заселници са ирански племена, които дошли през VII в.пр.н.е., а от I в. Шаки е един от най-големите градове на Кавказка Албания. Техния главен храм е бил разположен тук. Кралство Шаки е било разделено на 11 административни провинции и важен политически и икономически център преди арабската инвазия. От тук е минавал пътят на керваните по Великия път на коприната и ще разгледаме кервансарай и останки от средновековната крепост. Ще посетим и Двореца на хана на Шаки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сданието на двореца е построено през XVIII век в персийски стил в северо-източната част на града и е оградена от крепостните стени. Двуетажният хански дворец е с обща площ около 300 кв.м. и се състои от 6 зали, 4 коридора и 2 остъклени балкона. Фасадата му е богато украсена и изрисувана със сцени на битки и лов, геометрични и флорални мотиви. В центъра му се разполага огромен прозорец витраж от разноцветни стъклени мозайки. Ще посетим музея на Шеки и ще се разгледаме различни работилници, където все още се практикуват древните занаяти, както и медресето към джамията.
После свободно време за обяд в някой от кервансараите, след което се отправяме към село Киш, където живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. В селото се намира първата християнска църква на Кавказ, построена през I в.пр.н.е. по време на Албанската държава, древната отбранителна крепост “Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюста на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал. Норвежкият учен има теория, че от тези кавказки земи произхождат викингите и след разкопки на християнската църква, изледователите намират надгробни могили на светли хора с ръст над 2 метра! Телата им били така положени, че главите им били на запад, а краката на изток, което вероятно означава, че са били християни. Всъщност тези разкопки били много важни за великия учен и мореплавател, защото преди това той е посещавал Гобустан и земите около Каспийско море, където се натъкнал на скални рисунки на лодки и кораби, които имат огромно сходство с викингските кораби от средновековието. Въз основа на това, както и находката на исполинските руси хора, разработва теория като твърди, че всъщност скандинавския бог Один е бил истински човек дошъл от Азовския район. Вечерта се връщаме в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

02.09.2019-пн. 7 ден Шеки – Баку (закуска, вечеря)
След закуска отпътуване за Баку, където ще сме след 3-4 часа. Настаняване в хотела. По-късно - вечерна екскурзия „Огньовете на Баку”: площад „Азадлиг”, Музикалната академия, двореца Гейдар Алиев, проспектите „Иншаатчилар” и „Хюсейн Джавид”, площада с паметника на Нариман Нариманов и др. След което ще се изкачим до хълма за панорамен изглед към нощно Баку, където е разположен горния парк, улица „Истиглалийат”, улица „Ниязи” и проспекта на Нефтяниците. Гала вечеря в ресторант с жива музика. Нощувка.

03.09.2019-вт. 8 ден Баку → София (закуска)
Закуска. Трансфер до летището. В 08:30 полет от Баку, пристигане в София в 10:55.
Цена на човек
в двойна стая в единична стая
2249 лв. 2505 лв.

Цената включва:
 • Самолетни билети София – Баку – София с редовни полети на Азербайджанските авиокомпания Buta Airways, включени летищни такси, и багаж до 23 кг ;
 • 7 нощувки със закуски в хотели 4*
 • 7 вечери в местни ресторанти като една от тях е с жива музика;
 • Всички трансфери и екскурзии с климатизиран автобус, местен екскурзовод и входни такси
 • целодневно разглеждане на Баку – стария и новия град, музея на килимите, крайморския и планинския парк;
 • целодневна екскурзия до полустров Абшерон с посещение на музея Гобустан, „горящата планина“ Янардаг и зорооастрийския храм Атешгах;
 • посещение на средновековното градче Лагич;
 • обзорна екскурзия на Габала, посещение на удинския храм в Нидж;
 • разглеждане на двореца на хана на Шаки и село Киш;
 • обзорна екскурзия „Огньовете на Баку“
 • Медицинска застраховка с покритие 15 000 щ.д.
 • Водач - преводач от фирмата

Допълнително се заплащат:
 • Виза за Азербайджан - 60 лв.
 • Напитки по време на храненията и лични разходи
 • Билет за кабинков лифт до Туфандаг - 12 USD заплащат се на място

Записване и плащане:
 • При записване - депозит: 1000 лв.;
 • Доплащане – до 45 дни преди датата на отпътуване

Информация:
 • Минимален брой участници - 15 туристи.
 • Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – 30 дни преди началната дата.
 • Визов режим: за български граждани е необходима виза. Визата е електронна. При записване се предоставя формуляр, който да попълните, след което фирмата кандидатства от ваше име за виза. Лица, които са посещавали Нагорни Карабах или други територии на Азербайжан, окупирани от Република Армения след 1991 г. трябва да притежават специално разрешително от Министерство на външните работи на република Азербажан, в противен случай, ще им бъде отказано влизане в страната, независимо от това, че са получили виза.
 • Ваксинации не са необходими.
 • Агенцията не носи отговорност за промяна в полетите на авиокомпанията.
 • Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
 • В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
 • Непълнолетни, пътуващи само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.
 • За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако такова няма. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, и ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, двете лица се настаняват в двойна стая, като сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
 • Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и незави-сещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови роднини, явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността ѝ е между 2,7% и 1,5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване и се заплаща при записване заедно с авансовото плащане.

В случай на отказ от туристическо пътуване, заплатената сума се възстановява при следните удръжки:
 • до 7 дни след записване, освен ако не е „пътуване в последния момент“ - без неустойка
 • над 91 дни преди тръгване се удържат се удържат 10% от общата цена
 • от 90 до 61 дни преди датата на пътуване се удържат 50% от общата цена
 • от 60 до 31 дни преди датата на пътуване се удържат 80% от общата цена
 • под 30 дни преди датата на тръгване, или при неявяване в деня на отпътуване се удържат 100%